Psykoterapi
Psykoterapi er samtalebehandling og et udviklings- og læringsrum. Det er et "rum", hvor terapeuten hjælper klienten med at forholde sig til sig selv, sine følelser, reaktioner og til andre mennesker på en mere hensigtsmæssig måde. Det er rummet, hvor der er mulighed for at finde en mere kreativ måde at være i verden på, og som er mere i overensstemmelse med hvem "man" er.
Terapi handler ikke om at, terapeuten kan fixe dig eller give dig en "opskrift" på, hvordan du skal leve dit liv. Terapi kan hjælpe dig med at få indsigt i og forstå dine udfordringer, så du kan fungere bedre i hverdagen og få en højere livskvalitet samt bedre at kunne rumme livets op- og nedture. For nogle går denne proces hurtigere end for andre, og behandlingens længde afhænger altid af det enkelte menneske. For nogle er et par møder med en psykoterapeut nok. Andre har behov for et længere forløb.
Det kan for nogle være forbundet med uro at skulle gå i terapi, fordi det kan være sårbart, eller det kan være lidt tabuiseret. Nogle er måske også bange for, at deres problemer er for små og ikke noget, man skal belemre andre med. Derfor venter mange for længe eller lader helt være, og det er rigtigt ærgerligt hvis nogle få timers terapi faktisk kan få een videre. Der er ikke problemer der er for små, hvis den enkelte mistrives. Jeg har som terapeut fokus på, at mennesker er forskellige og kan have forskellige behov og skal tilgås forskelligt og nænsomt, når vi taler om sårbare emner. Når der er god alliance mellem terapeut og klient samt et empatisk "rum", hvor du kan føle dig sikker og tilpas, er terapi en fantastisk mulighed for udvikling, læring og healing.
Ofte bruger man den 1. session på at finde ud af om samarbejdet skal fortsætte, og hvad klienten ønsker at arbejde med. Nogle mennesker kommer i i terapi og er meget eller rimeligt afklaret omkring, hvad de vil arbejde med. Andre kommer i terapi og kan kun sige "Jeg har det skidt men ved ikke helt hvorfor". Så starter man dér sammen med klienten med at finde ud af, hvad det handler om og få defineret ønsker og mål med terapien.
Uddannelse og retninger
Jeg har taget en deltidsuddannelse som ID-Psykoterapeut, som er en kvalitetsgodkendt psykoterapeutuddannelse. Psykoterapeuter bliver uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer såsom sorg, mistrivsel, kriser, stress og angst m.v.
ID-psykoterapeutuddannelsen er en helhedsorienteret holistisk og inkluderende uddannelse, hvor der inddrages så mange perspektiver og dimensioner af mennesker som muligt. Uddannelsen har rødder i 7 forskellige psykologiske retninger/tilgange, fx. Kognitiv psykologi, Psykodynamisk psykologi og Transpersonlig psykologi.
I terapien tilpasser jeg tilgangen efter den enkelte klient, i stedet for at få vedkommende til at passe ind i en bestemt metode eller tilgang. Mennesker er vidunderligt forskellige og har dermed også brug for forskellige tilgange i terapi.
Uddannelsen som psykoterapeut tager 4 år, og for de flestes vedkommende er det en "overbygning" på en humanistisk uddannelse på bachelorniveau. Det er en meget praktisk orienteret uddannelse som, udover teori, også omfatter praktiske værktøjer, gruppesparringer, demooplæg, meditationer og færdighedstræning. Det særligt gode ved uddannelsen er, at man undervejs arbejder med sig selv og skal have mange timers egenterapi. Jeg synes, at det giver et godt fundament, når man skal tale med andre mennesker og deres problemer/udfordringer, at man selv har "gået vejen".