Trivsel
Trivsel er et samlet begreb, som både omfatter den ”gode trivsel” og ”mistrivsel”. Når vi trives godt, har vi overskud, gå på mod, handlekraft og glæde ved livet.
Mistrivsel derimod er en tilstand, hvor der er nedsat energi og glæde ved livet, som kommer af negative tanker og følelser. Når en person mistrives, vil det ofte påvirke ens evne til at nyde et socialt liv og de små glæder, man oplever i hverdagen
Hvorfor?
Der kan være flere årsager til mistrivsel, fx stress, angst, ung i præstationskulturen, tristhed, depression, at være pårørende til en syg, problematiske relationer, lavt selvværd, ensomhed, skilsmisse, livskrise, meningsløshed, Det kan også være fordi, at man ikke trives på sit arbejde pga. et dårligt arbejdsmiljø, arbejdspres, mobning m.v.
Nedenfor har jeg valgt at folde 3 områder for mistrivsel lidt mere ud, som jeg synes fortjener lidt flere ord. Det er mennesker som i kraft af deres arbejde, deres relationer eller nogle særlige livsvilkår har risiko for at blive ramt at mistrivsel.
Særligt om trivsel på arbejde
Nogle mennesker arbejder i erhverv, som kan opleves at være særligt udfordrende - især hvis de arbejder med mennesker/borgere, som er truende, udadreagerende eller selvskadende.
De kan også arbejde i job, hvor de er vidende til voldsomme situationer, fx ulykker og død. Måske kan de også føle sig presset pga ressourcemangel. Det kan også være de har en ledelsesfunktion som kræver personlige og svære samtaler med medarbejdere.
Fælles for alle kategorier er, at disse medarbejdere kan have særligt brug for individuelle samtaler udover den supervision de eventuelt kan få tilbudt jobbet. Dette for at undgå nedslidning, sygefravær, fravælgelse af faget, omsorgstræthed og mistrivsel.
Særligt om de pårørende
De pårørende bliver ofte glemt, når deres nære og kære pårørende er kritisk syge, psykisk syge m.v. De står på sidelinien og skal måske forsøge at holden sammen på det hele. De kan føle sig magtesløse, og deres behov og ønsker kan være svære at få indfriet. Det kan kan i nogle tilfælde ende med sygemelding pga udmattelse/stress. De pårørende kan have brug for et sted/rum, hvor de kan ventilerer deres bekymringer, sorger og frustrationer m.v. Terapi kan bidrage med dette rum, hvor de ikke skal føle sig forkerte pga deres følelser, tanker og adfærd og hvor de kan tanke op, lære at passe på sig selv samtidig med de kan være der for deres pårørende.
Særligt om de usynligt syge
Det kan være svært at være "usynlig" syg. Psykiske lidelser kan ikke ses, men der kan være en masse forhold som gør, at man ikke kan fungere på lige vilkår som andre, fx. at man skal arbejde mindre og at der aftaler man må sige nej til, fordi man skal passe på sit "energiregnskab". Der er også mange mennesker, som har væsentlig nedsat funktion i form af træthed, muskelsmerter, kognitiv funktionsnedsættelse m.v., men som ikke kan få en "fysisk diagnose". Uanset hvad der gør, at man fungerer på andre vilkår end de fleste, kan det være forbundet med tanker og følelser, som handler om at føle sig anderledes og forkert. Der kan være brug for et rum, hvor den enkelte kan blive forstået og mødt, men også finde nye muligheder i deres livssituation og få mere overskud til at håndterer hverdagen.